Warmtepomp in het nieuws

Geplaatst op

De laatste dagen was er in verschillende media berichtgeving over de negatieve klimaatimpact van de warmtepomp. Zo kopte een groot landelijk dagblad: ‘Warmtepomp blijkt enorme vervuiler’. Het blijkt iets genuanceerder te zijn en in dit artikel van Change Inc. geven ze hierover een goede uitleg.

Een korte samenvatting

De productie van warmtepompen heeft een grotere negatieve klimaatimpact dan voorheen gedacht. Bij het verbruik heeft een warmtepomp echter een positieve impact. In het artikel is te lezen: Door warmtepompen verbruiken nieuwbouwwoningen helemaal geen aardgas meer en daalt de CO2-uitstoot. Warmtepompen dragen op deze manier bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

In de berekening (milieuscore) waar door de media naar is gekeken, is alleen naar de productie van het apparaat gekeken en dus niet naar de milieuwinst bij het verbruik. De winst in het energiegebruik tijdens het gebruik wordt niet meegerekend. Er komt een nieuwe berekening waarbij zowel de productie als het verbruik worden meegenomen.

Het is uiteraard van belang om stroom zoveel mogelijk duurzaam op te wekken. Daarbij is het ook goed om te realiseren dat een warmtepomp efficiënter is dan een cv-ketel.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Verse friet bij het Haemstedeplein

Op woensdag 17 april trakteerden we de bewoners en de werknemers van Bouwgroep Horsman & Co van renovatieproject Haemstedeplein op een lekker frietje met snack.
Lees meer

Zaterdag 13 april is het tegelwipdag!

Op zaterdag 13 april kunt u tussen 10.00 en 14.00 uur uw tegels in zand omruilen voor planten. Er zijn verschillende ruilpunten in Haarlem waar u uw tegels en zand kunt inleveren.
Lees meer