Houtkachels en open haarden

Een houtkachel aanleggen

In Nederland is de technische staat van woningen geregeld in het Bouwbesluit. Ook voor rookkanalen en kachelpijpen zijn strikte voorwaarden en eisen vastgelegd. 

Zelf woning veranderen

Wanneer u uw woning zelf wilt veranderen, informeer Elan Wonen dan hierover. Op de pagina ‘Klussen in de woning’ leest u hier meer over onder Verwarming houtkachels/open haard. 

Handige weetjes

Hier volgen enkele handige weetjes en tips om uw houtkachel optimaal tot haar recht te laten komen.

  • Het haardhout moet goed gedroogd zijn. Hoe droger, hoe beter de verbranding.
  • Gebruik alleen hout dat geschikt is voor verwarming van uw kachel. In ieder geval geen hout met verf- of lakresten, spaanplaat, mdf, plastic, afval en andere materialen met schadelijke bestanddelen. Daarmee bedreigt u uw gezondheid en brengt u schade toe aan de kachel, het rookkanaal en de schoorsteen.
  • Geschikte houtsoorten: essen-, eiken-, berken- of elzenhout.
  • Afgeraden houtsoorten: kastanjehout, naaldbomenhout, populierenhout, vuren/grenen, pallethout en tropisch hardhout.
  • Ook het veel gebruikte krantenpapier is uit den boze. Dit veroorzaakt veel schadelijke uitstoot onder meer omdat het drukinkt bevat.
  • Nieuwe blokken toevoegen doet u pas als er opnieuw een alleen gloeiende massa over is. Let op dat u niet voortdurend te veel stookt; als uw kachel vaak en langdurig op een te hoog vermogen brandt, kunt u schade of vervuiling aan uw schoorsteen of rookkanaal veroorzaken.
  • Stook niet als het windstil is of mistig. 
  • Zorg voor voldoende toevoer van zuurstof, zodat u op hoge temperatuur stookt. Dit zorgt voor een schonere verbranding.
  • Zorg voor goede ventilatie als de kachel brandt. Haal de luchttoevoer voor de houtkachel van buiten als u een woning heeft met mechanische ventilatie. Het ventilatiesysteem en de kachel kunnen verstorend op elkaar werken.
  • Laat uw schoorsteen voor een goede verbranding jaarlijks schoonmaken door een erkende schoorsteenveger.

Rook van de buren

Tot slot willen we u vragen om bij het gebruik van een houtkachel altijd rekening te houden met de buren. Heeft u zelf last van rook van de buren? Laat het de buurman of -vrouw dan weten en ga in gesprek met elkaar. Is de overlast groot en komen jullie er samen niet uit? Overweeg dan de optie om Buurtbemiddeling in te schakelen. Om te voorkomen dat kleine irritaties tussen buren uitgroeien tot problemen.

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden