Woningruil

Heeft u een huurwoning en u zoekt een andere huurwoning? Misschien is een woningruil dan iets voor u. U ruilt dan met een andere huurder die zich voor woningruil heeft aangemeld.

Voorwaarden woningruil

  • U bent zoekt zelf iemand om mee te ruilen. U kunt in contact komen met ruilkandidaten op verschillende websites, zoals www.woningruil.nl.
  • U mag alleen ruilen met iemand die zelfstandig woont (dus geen 'inwoner').
  • De woning mag geen 'bijzondere' woning zijn (dus geen seniorenwoning of een voor een gehandicapte aangepaste woning).
  • De ruilkandidaat mag geen huurachterstand hebben of overlast veroorzaken.
  • Een woningruil mag alleen als de nieuwe woning een huurwoning blijft. Vraag dit daarom eerst na. Sommige woningen worden namelijk verkocht, gesloopt of vernieuwd.
  • De grootte van uw gezin moet passen bij de grootte van de woning.
  • Het inkomen van de persoon met wie je ruilt moet passen bij jouw woning. Voor sociale huurwoningen geldt een gezamenlijk belastbaar gezinsinkomen tot maximaal € 40.024,00 per jaar (in 2021). Meer informatie vind je op www.elanwonen.nl/passendtoewijzen.
  • Beide verhuurders moeten toestemming geven voor de woningruil.
  • Bij een sociale huurwoning heeft u altijd een huisvestingsvergunning nodig.

Hoe vraag ik woningruil aan?

Stap 1: Zoek iemand om mee te ruilen.

Stap 2: Vul het woningruilformulier in op mijn.elanwonen.nl.

Stap 3: Betaal € 40,00 voor uw aanvraag.

Na het invullen van het formulier komt u in een scherm waarin u via iDEAL € 40,00 naar ons kunt overmaken. Het maakt voor de kosten niet uit of u toestemming krijgt of niet. Wij behandelen uw aanvraag nadat wij uw betaling hebben ontvangen. Gebruikt u het huurdersportaal niet? Vul dan het woningruilformulier in. De € 40,00 kunt u dan overmaken op rekeningnummer NL21 BNGH 0285 0569 80. Noem ‘woningruil’ en uw adres.

Technische woningcontrole

Krijgt de ruilkandidaat een huisvestingsvergunning? Dan maken wij met u een afspraak voor een technische woningcontrole. U mag namelijk pas van woning ruilen als uw woning technisch in goede staat is. En als uit onderzoek blijkt dat er geen asbest in uw woning zit. Is uw woning gebouwd vóór 1994? Dan let de opzichter bijvoorbeeld op vloerzeil of een gevelkachel. Want daar komt vaker asbest in voor. Lees meer over asbest.

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden