Woningruil

Als u een huurwoning heeft en u zoekt een andere huurwoning, dan kan woningruil een mogelijkheid zijn. U ruilt dan van woning met een andere huurder die zich voor woningruil heeft aangemeld.

Voorwaarden woningruil

  • U bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een ruilkandidaat. U kunt in contact komen met ruilkandidaten op verschillende websites, zoals www.woningruil.nl.
  • U kunt alleen ruilen met iemand die zelfstandig woont (dus geen 'inwoner').
  • De woning mag geen 'bijzondere' woning zijn (dus geen seniorenwoning of voor een gehandicapte aangepaste woning).
  • De ruilkandidaat mag geen huurachterstand of overlastproblemen hebben.
  • Woningruil is alleen mogelijk als de nieuwe woning ook daadwerkelijk een huurwoning blijft. Sommige woningen worden verkocht, gesloopt of gerenoveerd. Vraag dus eerst na of dit misschien ook geldt voor de woning die u op het oog heeft.
  • De gezinssamenstelling moet in overeenstemming zijn met de grootte van de woning.
  • De ruilkandidaat moet voldoen aan de geldende inkomenseis. Voor de sociale sector geldt een gezamenlijk belastbaar gezinsinkomen tot maximaal € 36.798 per jaar (prijspeil 2018). Voor meer info zie www.elanwonen.nl/passendtoewijzen.
  • Beide verhuurders moeten toestemming geven voor de woningruil.
  • Bij een sociale huurwoning is altijd een huisvestingsvergunning nodig

Hoe vraag ik woningruil aan?

Heeft u een ruilkandidaat gevonden? Vul dan het Woningruilformulier in op mijn.elanwonen.nl. De kosten van de aanvraag zijn € 40,- ongeacht de uitkomst van de behandeling. Wij nemen uw aanvraag in behandeling zodra wij dit bedrag hebben ontvangen. Na het invullen van het formulier komt u in een scherm waarin u via iDEAL de € 40,- aan ons kunt overmaken. Maakt u geen gebruik van het huurdersportaal, vul dan het woningruilformulier in. De € 40,- kunt u dan overmaken op rekeningnummer NL21 BNGH 0285 0569 80 o.v.v. woningruil en het adres waar het om gaat.

Technische woningcontrole

Zijn er geen belemmeringen voor het verlenen van een huisvestingsvergunning aan de ruilkandidaat? Dan maken wij met u een afspraak voor een technische woningcontrole. In woningen van vóór 1994 let de opzichter ook op mogelijk asbesthoudende toepassingen als vloerzeil of een gevelkachel. Er mag pas worden geruild als de woning technisch in goede staat is en op asbest is onderzocht. Lees meer over asbest.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden