Verhuizen kan een leuke en ook een stressvolle gebeurtenis zijn. Met de juiste voorbereiding informeert u iedereen tijdig over uw nieuwe adres. 

 1. Geef uw adreswijziging door aan uw nieuwe gemeente. Ook als u binnen dezelfde gemeente verhuist. Dit kan vanaf 4 weken voor de verhuizing tot 5 dagen erna. De gemeente voert uw nieuwe adres door in de Basisregistratie Personen (BRP). 
  - Informatie gemeente Haarlem
  - Informatie gemeente Heemstede

 2. Gas, water en licht: zeg contracten van uw oude adres op tijd op. En regel het aansluiten op uw nieuwe adres. Zorgt u ervoor dat de aansluiting is geregeld op de dag dat u de sleutel ontvangt. Voor gas en elektra mag u zelf een energieleverancier kiezen. Voor het water hoeft u zich alleen maar aan te melden bij het waterbedrijf in uw woonplaats. Voor Haarlem is dat PWN. Voor Heemstede is dat Waternet.

 3. Regel internet, kabel-tv en andere diensten voor uw nieuwe locatie. 

 4. Informeer uw werkgever, bank, verzekeraar, huisarts, tandarts, lidmaatschappen, verenigingen, abonnementen, bibliotheek, en loterijen over uw adreswijziging. 

 5. Gebruik de handige gratis verhuisservice van PostNL. U kunt dan in 1 keer uw nieuwe adres door te geven aan verschillende bedrijven en organisaties. 

 6. Als u uw nieuwe adres bij de gemeente heeft doorgegeven, dan krijgt de Belastingdienst automatisch uw nieuwe gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP). Alleen in de volgende gevallen moet u binnen 4 weken uw adreswijziging doorgeven:
  - U krijgt huurtoeslag.
  - U gaat trouwen of samenwonen.
  - U gaat weg bij uw partner.

 7. Bereken online of u recht heeft op huurtoeslag via de Belastingdienst. Of u huurtoeslag kunt ontvangen, hangt af van meerdere factoren waaronder de maandelijkse huurprijs, uw inkomen en uw woonsituatie. U kunt gemakkelijk online berekenen of u recht heeft op huurtoeslag via de Belastingdienst.

 8. Als u uw adres al aan de gemeente Haarlem of Heemstede heeft doorgegeven, dan hoeft u geen adreswijziging door te geven aan instanties die toegang hebben tot de BRP. Zoals onderwijsorganisaties, pensioenfonds, SVB, UWV, ziekenhuis en zorgverzekeraar. 

Succes met uw verhuizing en veel plezier in uw nieuwe huis!