Project

Terug naar overzicht

Kennemerduin

Heemstede

Over dit project

 

Elan Wonen kocht Kennemerduin in mei 2017 van Ymere. Op het terrein staat een verouderd woonzorgcentrum dat gehuurd wordt door Zorgbalans. Ook zijn er 14 voormalige aanleunwoningen op het terrein. Elan Wonen wil hier een nieuw woonzorgcentrum realiseren en hiernaast woningen bouwen voor lage en middeninkomens.

Doelstellingen Nieuw Kennemerduin 

Elan Wonen heeft nog geen nieuwbouwplannen, maar wel een aantal doelstellingen voor een nieuw Kennemerduin.

 1. Behoud verpleeghuisfunctie in up-to-date huisvesting.
  Elan Wonen behoudt de verpleeghuisfunctie op het Kennemerduin terrein.
  Uitgangspunt hierbij is dat de totale capaciteit van 86 verpleeghuisplekken in Heemstede behouden blijft. Op dit moment worden 33 intramurale woon-/zorgwoningen gebouwd in het project de Slottuin. Dat betekent dat er 53 plekken gerealiseerd dienen te worden in het nieuwe Kennemerduin. Geen enkele bewoner van het huidige Kennemerduin wordt in de tussentijd gedwongen te verhuizen naar de Slottuin. Voor de nieuwbouw van verpleeghuiszorg op Kennemerduin geldt het uitgangspunt dat de nieuwbouw gereed dient te zijn voordat het huidige gebouw gesloopt wordt. Dit zorgt ervoor dat bewoners niet naar een andere locatie buiten Kennemerduin hoeven te verhuizen, maar in één keer van hun oude woning op Kennemerduin kunnen doorverhuizen naar een nieuwe woning.
 2. Aanpakken woningtekorten in Heemstede.
  Voor kleine huishoudens, starters, senioren, lage en modale inkomens zijn weinig passende woningen beschikbaar. Ook is betaalbare huisvesting nodig voor zorgberoepen en hulpverleners (medewerkers van brandweer en politie).
 3. Kennemerduin grotere betekenis voor dorp Heemstede.
  Kennemerduin wordt een plek waar jong en oud samen kunnen komen en samen kunnen eten. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten op een ontspannen manier. Het bos wordt voor iedereen toegankelijker.
 4. Energieneutrale bebouwing
  Elan Wonen wil het huidige gebouw slopen en op Kennemerduin energieneutrale bebouwing  realiseren, die beter past bij deze tijd.

Participatie

Elan Wonen is gestart met het maken van plannen voor het Kennemerduin terrein. In plaats van een kant en klaar plan aan de gemeenteraad te presenteren willen zowel Elan Wonen als Zorgbalans in gesprek met Heemstedenaren om te horen wat zij belangrijk vinden bij de vernieuwing van Kennemerduin.

Hiervoor organiseerde Elan Wonen op 4 juni 2019 een bijeenkomst voor omwonenden en belangstellenden. Tijdens de bijeenkomst konden geinteresseerden zich opgeven voor de Meedenkgroep Kennemerduin. Met deze meedenkgroep van omwonenden, huidige bewoners en gebruikers van Kennemerduin, woningzoekenden en andere geïnteresseerden is Elan Wonen een aantal keer bij elkaar gekomen om te praten over de toekomstige inrichting van het Kennemerduin terrein. De eerste fase van de meedenkbijeenkomsten is inmiddels afgerond. 

Als initiatiefnemers waren we van plan om in april 2020 een tweede bewonersavond te organiseren. Tijdens deze bijeenkomst wilden wij, samen met de meedenkgroep, de uitkomsten van het meedenktraject aan de inwoners van Heemstede presenteren. De bijeenkomst kon uiteraard vanwege het coronavirus niet doorgaan. Op dit moment is nog niet bekend wanneer en hoe het participatieproject wordt voortgezet.

Samenwerkende partners

 • Zorgbalans
 • Must Stedebouw
 • Boom Landscape

Algemeen

 • Plaats Heemstede

Planning

 • Status In ontwikkeling
 • Meer informatie

 • kennemerduin

   
  Annuleren

  Waarmee kunnen wij je helpen?

  Begin hier met zoeken!

  Geen resultaten gevonden