Op tijd herkennen van schulden

Publicatiedatum: 31-03-2021

 

In Nederland heeft 1 op de 5 gezinnen geldzorgen. Gemiddeld wachten mensen wel vijf jaar voordat ze hulp zoeken. Hierdoor worden de schulden vaak steeds erger. Daarom is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) aangepast. Gemeenten wachten dan niet meer tot mensen zelf vragen om hulp. Maar ze gaan actief met inwoners praten die nog veel geld moeten betalen. En ze bieden hun hulp aan voor het oplossen van deze geldzorgen.

Sneller in beeld

Op 31 maart ondertekenden Elan Wonen, Pré Wonen en Ymere samen met de gemeente Haarlem en Zandvoort het landelijk convenant Vroegsignalering schulden. In dit convenant spreken woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars af dat zij betalingsachterstanden van hun klanten vroegtijdig en op dezelfde manier melden aan gemeenten. Gemeenten krijgen daarmee mensen met financiële problemen sneller in beeld en kunnen hulpverlening inzetten om problematische schulden te voorkomen.

Hoe eerder hoe beter

Hoe eerder mensen met financiële zorgen in beeld zijn, hoe beter. Lagere schulden zijn makkelijker op te lossen en ze richten minder schade aan op het gebied van relaties, werk of gezondheid. Op dit moment blijkt dat mensen al snel vijf jaar aarzelen voordat ze hulp vragen met hun groeiende schuld. In de meeste gevallen hebben ze dan al 14 schuldeisers die op de deur kloppen voor geld. Gemiddeld ligt het schuldbedrag dan in de buurt van maar liefst 40 duizend euro. De ondertekenaars van het Convenant Vroegsignalering hebben de verwachting dat de samenwerking de situatie voor de mensen met financiële problemen erg zal veranderen.

Op zoek naar een oplossing

Huurt u bij ons en kunt u de huur niet op tijd betalen? We zoeken dan samen met u naar een oplossing. Lees hier meer over op de pagina schuldhulpverlening.

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden