Meer huurders hebben recht op huurtoeslag

Publicatiedatum: 12-07-2021

Sinds 1 januari 2020 komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt door een wetswijziging waardoor de harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag zijn vervallen. Veel huurders weten dit nog niet en lopen hierdoor huurtoeslag mis. Daarom roept Belastingdienst/ Toeslagen huurders op om vóór 1 september 2021 huurtoeslag over 2020 aan te vragen via toeslagen.nl/huurtoeslag.

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Tot en met 2019 golden er harde inkomensgrenzen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Hierdoor kon het recht op huurtoeslag in één keer vervallen als u een paar euro extra ging verdienen. Vanaf 1 januari 2020 bestaan die harde inkomensgrenzen niet meer. Als uw inkomen stijgt, krijgt u minder huurtoeslag. Maar het is niet meer zo dat bij een kleine stijging de huurtoeslag plotseling helemaal wegvalt. Dit zorgt voor meer zekerheid bij huurders. Belangrijk, want onzekerheden zijn er in deze tijden al genoeg.

Wie kan huurtoeslag krijgen?

Niet iedereen die huurt, kan huurtoeslag krijgen. De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen: u moet 18 jaar of ouder zijn en een zelfstandige woonruimte huren. Dit betekent dat u een eigen toegangsdeur heeft die op slot kan, een eigen keuken heeft en een eigen wc. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden voor huurtoeslag:

  • Uw huur mag niet te hoog zijn

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag over 2020, mochten de huur- en servicekosten van uw woning vorig jaar niet hoger zijn dan € 737,14 per maand. Zijn alle huisgenoten jonger dan 23? Dan mochten de huur- en servicekosten maandelijks maximaal € 432,51 zijn.

  • Uw inkomen mag niet te hoog zijn

Hoe hoog uw inkomen in 2020 mocht zijn, hangt af van uw huur, de leeftijd van u en uw huisgenoten en de samenstelling van uw huishouden.

  • Uw vermogen mag niet te hoog zijn

Om huurtoeslag te krijgen, mag u niet te veel vermogen hebben. Zoals spaargeld. Wilt u huurtoeslag over 2020 aanvragen? Dan kan dit als uw eigen vermogen op 1 januari 2020 niet meer dan € 30.846 was. Voor partners samen gold een maximum eigen vermogen van € 61.692. Als u medebewoners heeft, mochten zij per persoon ook niet meer dan € 30.846 vermogen hebben.

Huurtoeslag is ook mogelijk bij één van de volgende gezinssituaties

  • Heeft u voor het eerst AOW gekregen of bent u met pensioen gegaan
  • Ben u gescheiden of uit elkaar gegaan
  • Is uw partner overleden
  • Is uw kind vorig jaar zelfstandig gaan wonen

Is één van bovenstaande situaties op u van toepassing? Bekijk dan of u in aanmerking komt voor huurtoeslag via toeslagen.nl/huurtoeslag

Ook voor zzp’ers is huurtoeslag mogelijk

2020 was voor veel zzp’ers een zwaar jaar. Veel zelfstandigen werkten minder dan gewenst en verdienden hierdoor minder geld. Voor zzp’ers is ook de mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen. Om te controleren of u als zzp’er in aanmerking komt voor huurtoeslag, heeft u de volgende gegevens nodig:

  • Inkomsten over 2020
  • Uw vermogen op 1 januari 2020
  • Huurprijs van uw woning

Vraag vóór 1 september huurtoeslag over vorig jaar aan

Denkt u dat u in 2020 in aanmerking kwam voor huurtoeslag? Maak dan een proefberekening op toeslagen.nl/huurtoeslag.

Heeft u hier recht op? Vraag de huurtoeslag 2020 dan vóór 1 september 2021 aan. Goed om te weten: als u huurtoeslag voor vorig jaar aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2021. Controleer daarom ook uw gegevens van 2021. Als er iets verandert in uw persoonlijke situatie, geef de wijziging dan door. En zet zo nodig de huurtoeslag stop per 31 december 2020.

Wilt u meer weten?

Kijk op toeslagen.nl/huurtoeslag. Of neem contact op met de BelastingTelefoon via 0800-0543 (gratis). Ook kunt u kijken op toeslagen.nl/hulp voor een toeslagenservicepunt bij u in de buurt of andere hulp.