Geen objecten gevonden

Geen loden leidingen in woningen van Elan Wonen

Publicatiedatum: 18-03-2022

 

Onderzoek laat zien dat Elan Wonen géén loden waterleidingen in haar woningen en ander vastgoed heeft.

Eerder dit jaar bleek dat in woningen in de tuindorpen van Amsterdam-West wel loden leidingen aanwezig zijn. De verwachting is dat er in Nederland zo’n 100.000 tot 200.000 panden zijn (bouwjaar: vóór 1960) met loden leidingen. Vanwege dit nieuws hebben wij onze woningen en ander vastgoed onderzocht op de aanwezigheid van loden leidingen.

Loden leidingen geven namelijk kleine deeltjes lood af in het water. Dit zorgt voor gezondheidsrisico’s voor kinderen tot zeven jaar en zwangere vrouwen. Loden leidingen werden gebruikt bij woningen die vóór 1960 werden gebouwd. Na 1960 werden loden leidingen niet meer toegestaan.

In dertig jaar geen loden leidingen aangetroffen

Tussen 1960 en 1990 hebben wij bij woningmutaties, groot onderhoud en renovatie loden leidingen verwijderd. Zodoende hebben wij in de afgelopen dertig jaar bij deze werkzaamheden in onze huurwoningen en ander vastgoed geen loden leidingen aangetroffen.

Nu de aanwezigheid van loden leidingen weer volop in het nieuws is, hebben wij opnieuw onderzocht of er loden leidingen in onze huurwoningen en ander vastgoed aanwezig zijn. Er is navraag gedaan bij onze deskundigen en loodgieters. Zij bevestigen dat er geen loden leidingen aanwezig zijn in huurwoningen en ander vastgoed van Elan Wonen.


(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Waterleiding tot aan de watermeter

De waterleiding die vanaf buiten naar uw woning toeloopt, is eigendom van waterleidingbedrijf PWN. PWN is verantwoordelijk voor schoon drinkwater in Noord-Holland. Sinds 1990 heeft PWN alle loden leidingen tot aan de watermeter vervangen.

Doe de zelftest

Wilt u zelf controleren of u een loden leiding in huis heeft? Dat kan en dat is heel eenvoudig.

Bekijk hiervoor deze instructiefilm op de site van waterleidingbedrijf PWN: https://www.pwn.nl/veelgestelde-vragen/hoe-herken-ik-een-loden-leiding

Conclusie

Op basis van ons onderzoek, trekken wij de conclusie dat er géén loden waterleidingen aanwezig zijn in woningen en andere objecten van Elan Wonen.

Maakt u zich toch zorgen? Neemt u dan contact op met Elan Wonen via telefoonnummer (023) 515 98 59.