Graag staan we eerst stil bij een goede uitleg met het verschil tussen de bij, de hommel en de wesp.

Bij

In Nederland kennen we allemaal de honingbij. Maar daarnaast leven er nog zo’n 360 andere soorten wilde bijen. Deze bijensoorten leven alleen (solitair), en nestelen in gaatjes. Liefst 70% nestelt zich in de grond. Dit zijn zandbijtjes. Bijen snoepen alleen nectar uit planten en bloemen. Het zijn dus vegetariërs.

Doordat in Nederland steeds meer natuur verdwijnt en de tuinen meer verstenen, worden steeds vaker nestjes in de kieren en naden van woningen en kozijnen gelegd.

Eén van de bijensoorten die wel bij elkaar woont, is de honingbij. Als u een zwerm bijen ziet, dan zijn het honingbijen. Maar wees gerust, de honingbij laat u met rust als u de bij óók met rust laat. Treft u een zwerm aan? Dan komt een regionale imker de bijen graag bij u weghalen. In veel gevallen krijgt u nog een potje honing cadeau.

Hommel

De hommel valt goed op, want zij zijn lekker dik. Ze worden ook wel de vliegende teddybeer genoemd. Ook van de hommel zijn er vele soorten. Ze leven in een kleine kolonie en net als de bij zijn ze vegetariër. Een belangrijk verschil is dat de hommel geen honingraat maakt en geen honingvoorraad heeft. De hommel slaat alleen een beetje nectar op als kleine voorraad op slechte dagen. Hommels leven 1 jaar.

Wesp

Van een wesp hebben wij aanvankelijk niets te vrezen. Maar eind juli, begin augustus gaan ze op zoek naar zoetigheid. In hun zoektocht kunnen ze ook agressief zijn en dan kunt u veel last van de wesp ondervinden. Ook wespen zijn 1-jarige insecten.

Wees blij met de bij

Bijen gaan in een bloem op zoek naar nectar. Ongemerkt nemen ze het stuifmeel van de bloem mee. Als dit stuifmeel via de bij in een andere bloem terechtkomt, dan wordt de plant bevrucht. Zo krijgen fruitbomen hun vruchten. 80% van alle planten in Nederland zijn voor bestuiving afhankelijk van insecten. Alleen zo kunnen bloemen, planten en fruit groeien.

Zoals alle insecten, zoeken bijen plekjes op om een nest te leggen. Nu er steeds meer natuur verdwijnt, zoeken de wilde bijen dus naar fijne plekjes in de kieren van de woningen en raamkozijnen. Van één bij die een nest legt, heeft u misschien geen last. Maar wanneer een zwerm bijen bij u gaat ‘logeren’, dan wordt het een ander verhaal.

In dat geval kunt u het beste:

  • De bijen met rust laten;

  • Elan Wonen bellen, want zij sturen imker Pim Lemmers naar u toe om de zwerm in zijn geheel te verwijderen.

Het is heel belangrijk dat u zelf niet aan de slag gaat met het verjagen van de bijen. De kans is dan heel groot dat de bijen u aanvallen en dat is niet nodig.

Heeft u last van wespen?

Dan is onze tip om in uw tuin een bakje zoetigheid te leggen. Daar komen de wespen op af en dan vallen ze u niet aan. Blijft u last houden van wespen? Zet dan een wespenval in uw tuin.