Zelf woning veranderen

Natuurlijk wilt u uw woning mooier maken. En u doet het graag zelf. We helpen u graag een eindje op weg voordat u begint.

Waar moet ik rekening mee houden?

  • Als u iets verandert in uw woning, betaalt u alle kosten.
  • Ook draagt u alle risico's en betaalt u de eventuele verzekering voor de verandering.
  • Bedenk dat de volgende huurder ook blij moet zijn met uw verandering. De verandering moet veilig zijn. Daarvoor bestaan regels.

Regels

  • U mag niet zelf klussen aan installaties voor gas en elektriciteit. Daarvoor moet een installateur komen. Die maakt een rapport als hij is geweest.
  • Wilt u iets (uit)bouwen? Dan moet u eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Kijk op de website van uw gemeente hoe dit werkt.
  • Wilt u parket, plavuizen of andere harde vloerbedekking leggen? Bedenk dan dat uw buren last van het geluid kunnen krijgen. U moet er zelf voor zorgen dat de geluidsisolatie goed is.
  • Wilt u uw tuin afscheiden met een schutting of een haag? Overleg dan eerst met uw buren.
  • Wilt u een bomenhaag aanplanten? Dan moet u goed weten hoe hoog die bomen worden. Zo voorkomt u problemen met de buren.
  • Wilt u een zonwering ophangen? Let dan op de kleuren van de zonwering die uw buren hebben. Kijk van tevoren ook in de huurovereenkomst. Soms zijn er regels voor vorm en kleur. 
  • Wilt u wanden doorbreken? Zorg er dan voor dat u goed weet waar de dragende muren zitten. U heeft een vergunning nodig voor het weghalen van een dragende muur. Wanden, kasten en schoorstenen kunnen ook dragend zijn.

Twijfelt u? Vraag het uw woonopzichter!

Gratis advies

U kunt onze kwaliteitsinspecteur altijd vragen om langs te komen voor advies. Hij vertelt u of u de klus zelf kunt uitvoeren of dat u beter iemand kunt inhuren. U bereikt hem tijdens kantooruren via telefoonnummer (023) 515 98 59

Asbest

Is uw woning vóór 1994 gebouwd? Vraag ons dan eerst om advies voordat u gaat klussen. Zo voorkomt u gevaar voor uw gezondheid. Misschien zit er namelijk asbest in uw woning. Asbest kan in bouwmaterialen verwerkt zijn, maar ook in vloerbedekking, zeil en gevelkachels.

Denkt u toch dat u bij het klussen in de woning asbest bent tegengekomen? Of beschadigd asbest? Neem dan meteen contact op met ons via (023) 515 98 59 of klantenserviceelanwonennl. Lees meer over asbest.

Wegwijzer zelf woning veranderen

In onze Wegwijzer zelf woning veranderen ziet u voor welke verandering aan uw woning u toestemming nodig heeft. Ook ziet u aan welke voorwaarden de verandering van uw woning moet voldoen. Klik op een onderdeel om de regels te lezen.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden