Woningdelen

Bent u op zoek naar woonruimte? En wilt u graag samen met twee vrienden en/of kennissen een woning huren? Dan is woningdelen misschien wel iets voor u. Woningdelen is een proefproject van Elan Wonen en is mogelijk in Haarlem en Heemstede. 

Wat is woningdelen?

Bij woningdelen bepaalt u zelf met welke twee vrienden en/of kennissen u een woning deelt. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor het betalen van de huur en het onderhoud van de woning en tuin. De huizen die Elan Wonen aanbiedt voor woningdelen zijn appartementen en eengezinswoningen. Woningdelen is niet mogelijk voor mensen die (op papier) partners van elkaar zijn en als gezin een gezamenlijke huishouding voeren.

Voorbeeld: Sandra, Rachida en Yvette kennen elkaar van de middelbare school en zijn al jaren goede vrienden. Sinds kort hebben ze alledrie een baan en ze willen graag op zichzelf wonen. Alleen wonen vinden ze ongezellig en het is bovendien lastig om een woning te vinden. Woningdelen lijkt ze daarom de ideale oplossing: Ieder heeft dan een eigen kamer. Ze kunnen ‘s avonds wel samen koken en ontspannen in de gemeenschappelijke woonkamer.  

Samen verantwoordelijk 

Bij woningdelen bent u samen verantwoordelijk voor het huis, de tuin en ook voor het op tijd betalen van de huur. Gaat één van de bewoners verhuizen dan laten jullie dit weten aan Elan Wonen. Vervolgens gaan jullie zelf op zoek naar een nieuwe huisgenoot. Elan Wonen beslist uiteindelijk of de nieuwe huisgenoot bij de woning en de buurt past. Zit er tijd tussen het vertrek van één van de huurders en het vinden van een nieuwe huisgenoot? Dan blijven de huurders verantwoordelijk voor het betalen van het volledige huurbedrag.  

Meld u aan voor woningdelen

Zorg dat u bent ingeschreven bij Mijn Woonservice. Om in aanmerking te komen voor woningdelen, geeft u bij uw inschrijving aan met wie u een woning wilt delen. U kunt u niet alleen inschrijven. 
Geef daarnaast in een korte motivatie aan waarom u graag een woning wilt delen en waarom u dat met deze twee vrienden en/of kennissen wilt. 

Zodra een vrijesectorwoning beschikbaar is voor woningdelers, ontvangt u een uitnodiging voor een bezichtiging. Iedere aangeboden woning heeft een netto huurprijs vanaf € 1.000, - (prijspeil 2020). Daarnaast betaalt u nog servicekosten. Verder is het zo dat:  

 • elke slaapkamer in de woning minimaal 8 vierkante meter groot is;  
 • u zelf bepaalt met wie u de woning deelt, ook wanneer één van de huisgenoten vertrekt;  
 • u verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de woning én de tuin; 
 • de woningcorporatie in een intakegesprek bepaalt of de woningdelers bij de woning en de buurt passen. 

Voorwaarden voor woningdelen

Om in aanmerking te komen voor woningdelen in een vrijesectorwoning gelden de volgende voorwaarden:  

 • Maximaal drie personen zijn toegestaan op de huurovereenkomst.  
 • Alle huurders staan ingeschreven bij Mijn Woonservice.  
 • Er mogen niet meer personen wonen dan in de advertentie is aangegeven en in de huurovereenkomst wordt vastgelegd.  
 • Elke huurder heeft een jaarinkomen dat niet hoger is dan € 39.055, - (prijspeil 2020)  
 • De minimumleeftijd voor woningdelen is 18 jaar.  
 • Voor woningdelen kunnen geen toeslagen worden aangevraagd.  
 • Elan Wonen hanteert een gezamenlijke inkomenseis. En een individuele jaarinkomenseis dat niet hoger is dan € 39.055 (prijspeil 2020).  
 • Elan Wonen behoudt het recht op contractvrijheid.   

Heeft u interesse?

Houd de website van Mijn Woonservice in de gaten voor de laatste informatie over woningdelen. Heeft u nu al een vraag over woningdelen? Laat het weten aan onze collega Barbara ten Klooster via b.tenkloosterelanwonennl.  

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden